Már a családtervezéskor gondoljunk a fogászati szűrésre!

Kevesen tudják, hogy a kismamák fogászati szűrését valójában már a várandósság előtt, a családtervezéskor érdemes elvégeztetni.

Dr. Mándoki István, a Czeizel Intézet szájsebésze szerint mindennapos probléma, hogy nem a fogantatás előtt találkozik a kismamákkal, hanem amikor már várandósak. Pedig elengedhetetlen lenne, hogy a gyermekvállalást megelőző tanácsadás mellett fogaink állapotát is ellenőriztessük. A páciensek gyakran nincsenek tudatában, hogy egy ínygyulladással és lassú fogágypusztulással járó, krónikus betegségben szenvednek. Az a fogkő mennyiség, ami korábban nem okozott esetleg feltűnő problémát, a terhességi hormonális változások miatt ínyvérzéssel járó ínygyulladást válthat ki.

Fontos, hogy időben kiderüljön, van-e olyan fogászati problémánk, ami a terhesség alatt gyulladást, vagy baktériumok szóródását okozhatja, hiszen ma már egyértelmű összefüggés mutatható ki a terhességi komplikációk, a koraszülés, az alacsony születési testsúly, a gyermek kognitív és motoros paraméterei és az anya esetleges fogágybetegsége között.

A terhesség alatt felfedezett fogászati problémák esetében a szakemberek sokszor csak 'tűzoltást' tudnak végezni. Nem készíthető például röntgen, ezért az orvos találgatni kényszerül, de vannak olyan esetek, – például egy gyulladt fog eltávolítása egy kis műtét keretei között – amikor nem csak adrenalin tartalmú érzéstelenítőt, hanem antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is be kell adniuk a kismamának. Előfordul, hogy egy egyébként banális, rutin beavatkozást pedig azért nem tudnak elvégezni, mert a kismama túl kockázatosnak véli.

Egy terhesség előtti fogászati szűrővizsgálaton nagy biztonsággal meg tudjuk állapítani, ha van olyan szuvasodás, gyökércsúcsi gyulladás, bölcsességfog, fogágybetegség, amely a terhesség alatt gondot okozhat, és még sokkal könnyebben tudjuk ezeket kezelni, mint a várandósság időszaka alatt.

Szerző: Dr. Mándoki István - Intézetünk szájsebésze