Furcsa szenvedélynek hódol Horváth Éva kisfia

Horváth Éva kisfia, az egyéves Kristóf – ahogy ebben a korban általában minden gyerek – egy izgő-mozgó kis energiabomba. Fáradhatatlan, egy pillanatra sem lehet egyedül hagyni, mindent megtalál, kipakol, semmi sem marad előtte rejtve. Arról nem is beszélve, hogy a legapróbb dolgokat is kiszúrja, így Éváék gyakran viccelődnek azzal, könnyen lehet, hogy tisztaságmániás lesz a gyerek.

Horváth Éva nemrégiben szemészeti szűrővizsgálaton járt Kristóffal. A kisgyermekek szemészeti eltéréseit laikus szemmel gyakran nehéz, avagy egyáltalán nem lehet észrevenni. Előfordulhat, hogy úgy tűnik, minden rendben, mégis fennáll valamilyen probléma. Ezért is ajánlott már csecsemőkorban elvinni a gyermeket szűrővizsgálatra, hogy az olyan, esetleges eltérések időben kiderüljenek, mint például a rejtett kancsalság, a két szem közötti jelentős dioptriakülönbség vagy a gyenge látásélesség.

Pontosan tudja ezt Horváth Éva is, akinek a kisfia nagyon jól viselkedett a vizsgálaton.

„Kristófka szerencsére még nem sokszor volt orvosnál, de ha mégis sor kerül rá, általában jól viseli ezeket a látogatásokat. Az oltások okoznak néha problémát, de ott sem a szuri fáj neki, hanem az zavarja, hogy lefogják. Nagyon eleven, nem tudja hova tenni, hogy miért nem mehet arra, amerre szeretne. Egy izgága gyerkőccel nem olyan egyszerű az orvosi vizsgálat, de szerintem, akinek gyereke van, annak ezt nem kell magyarázni” – kezdte Horváth Éva.

„Azt gondoltam, Kristófot is a felnőtt szemészeteken megszokott, nagyméretű szemvizsgáló géppel ellenőrzik majd, de szerencsére teljesen gyerekbarát volt a vizsgálat. Nem kellett semmit a szemébe csepegtetni, nem világítottak bele közelről, erős fénnyel sem. Nagyon kedves volt a doktornő a Czeizel Intézetben, különféle hangokkal és játékokkal próbálta lekötni a figyelmét, hogy egy helyben maradjon, illetve a meghatározott, fényes pontra fókuszáljon. Így olyan volt az egész, mintha csak játszani mentünk volna valahova. Hál ’istennek mindent rendben találtak, Kristóf szeme, akárcsak az enyém, olyan, mint a sasé. Most már értem, miért szúrja ki a legapróbb hangyákat a kertben és szedi össze a mikro szöszöket is a padlóról. Furcsa szenvedélyei vannak… Szoktunk is nevetni otthon, hogy tuti tisztaságmániás lesz a gyerek” – tette hozzá Éva.

 

Forrás: blikk.hu