Hírek

Nem fogja kinőni: a gyermekkori kancsalságot kezeltetni kell! - Már az első kötelező szűrővizsgálat előtt felfedezhetjük a tüneteket

 

A gyerekek körülbelül 4 százalékát érinti a kancsalság valamilyen formája. Az egyik leggyakoribb szembetegség lehet veleszületett, vagy 2-3 éves korban jelentkező, akár rejtett kancsalság is.

5 tipp a zökkenőmentes iskolakezdésért

Oviból suliba – készüljünk együtt a nagy változásra

Az iskolakezdés nem csak a 6-7 éves gyerkőcöknek, hanem az egész családnak hatalmas kaland. Új napi rutin, új közösség, új szabályok, új feladatok.

Becsengettek, avagy itt az iskolai vírusok szezonja

Elkerülhetjük-e az őszi megbetegedéseket?

A tanévkezdettel elindul az őszi megbetegedések időszaka is. A közösségbe visszatérő vagy az iskola kapuját először átlépő gyerekeket számtalan vírus és baktérium is elkíséri az osztályterembe.

Fertőzések a strandon: Előzd meg a gombát és a többi fürdőbetegséget!

A kánikula és a nedves környezet elősegíti a baktériumok és gombák szaporodását, ezért nyaralás közben és strandoláskor érdemes fokozottan figyelni az intim higiéniai szabályok betartására.

Apák napja - Így lettem bátor

Eleinte a fogorvostól féltem. Illetve nem is a fogorvostól, csak a fúrástól. A mai napig el tudom képzelni az életem a fúró hangja nélkül, de már nem reszketek, ha meghallom. A sors úgy hozta, hogy egy csinos fogorvosnőhöz kerültem egyszer és ilyenkor a férfi ugye nem mutathat gyengeséget. 

Bartos Rita Klubrádió interjú

Babagondozási tanfolyamunk vezetője, Bartos Rita a Klubrádió interjúban megválaszolta a leggyakoribb kérdéseket az újszülött ápolással kapcsolatban.

Lehet, hogy Ön is színtévesztő ?

Az emberi szem körülbelül 160 színárnyalat megkülönböztetésére képes, az emberiség 4%-a azonban valamilyen mértékben felcseréli vagy nem látja ezeket az árnyalatokat.

Furcsa szenvedélynek hódol Horváth Éva kisfia

Horváth Éva kisfia, az egyéves Kristóf – ahogy ebben a korban általában minden gyerek – egy izgő-mozgó kis energiabomba. Fáradhatatlan, egy pillanatra sem lehet egyedül hagyni, mindent megtalál, kipakol, semmi sem marad előtte rejtve.

Figyelem: az anyai szívnek is szüksége van gondoskodásra

Május első vasárnapján az édesanyák erejét és kitartását ünnepeljük. A mondás szerint az anyai szív mindent kibír, de ne feledjük, hogy mint minden nő – így ők is veszélyeztetettek lehetnek a halálozási statisztikákat vezető szív-és érrendszeri megbetegedések tekintetében.

Magyarország legmodernebb ultrahangkészüléke, a GE Voluson E10, megérkezett Intézetünkbe!

Új, GE Voluson E10 ultrahangkészülékünk a legmagasabb színvonalat képviseli a magzati diagnosztika területén. Élvezze Ön is a készülék élethű képeit, amely óriási élményt kínál kisbabája anyaméhen belüli megismerésében!

Mikor kell nephrológushoz fordulnunk?

Becslések szerint a magyar lakosság majdnem 10%-a szenved valamilyen vesebetegségben, az érintettek nagy része azonban egyáltalán nincs tisztában állapotával. Kiválasztószervünk károsodása ugyanis akár évekig is észrevétlen maradhat, a tünetmentes elváltozásokat a kezdeti szakaszban csak a laborvizsgálat mutatja ki. 

Húgyúti fertőzések csecsemő- és gyermekkorban

A húgyúti fertőzések a csecsemőket érintő második leggyakoribb bakteriális fertőzések. A betegség akár súlyos komplikációkkal is járhat, ezért fontos a tünetek mielőbbi felismerése és az orvos felkeresése.

Kapócs Zsóka teljesen felkészülten várja kisfia érkezését

Csupán néhány hónap és Kapócs Zsóka édesanya lesz. Már most rendkívül erős anyai érzései vannak, minden gondolata kisfia körül forog, még munkával is nehéz visszarángatni a valóságba.

Minden, amit az őssejtekről tudni szerettél volna

Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője válaszolt a Music FM reggeli műsorában azokra a kérdésekre, amikre mindenki kíváncsi az őssejtekkel és az őssejt-kezelésekkel kapcsolatban.

Komoly előrelépés az őssejtterápiában

Az utóbbi években teljesen átértelmezték az őssejtek szerepét a szervezet regenerációs folyamataiban, ami egy sor új terápia előtt nyitotta meg az utat. Magyarországon jelenleg csak magáncélra lehet őssejteket tárolni, a társadalombiztosító pedig óriási pénzekért vásárol belőlük külföldi bankokból, ha szükségesek egy beteg gyógyításához.

Többet ér, mint az arany, de mi inkább kidobjuk

3D-printerrel nyomtatott szervek, a sebre kenhető és ott bőrré változó bioanyag, csontok növesztése – sci-finek tűnik, de nem az, ilyesmiket csinálnak a laborjaikban a regeneratív medicina úttörő kutatói.

Gönczi Gábor: " A fiam az egész életemet felülírja"

Gönczi Gábornak ennél már nem is lehetne kerekebb az élete: amióta kisfia, Áron megszületett, minden a pici körül forog, és ugyan érkezése némi kompromisszummal jár, ezt az újdonsült apuka csöppet sem bánja. Amikor csak lehet, családi üzemmódra kapcsol, és minden figyelmét párjára és a kicsire összpontosítja.

Merhala Zoltán az M1 Ma este című műsorában beszélt a magzati diagnosztika fejlődéséről, és új áttöréseiről.

14 új fejlődési rendellenességet azonosítottak gyerekeknél brit tudósok. Kimutathatóak-e ezek a betegségek a magzati fejlődés korai szakaszában?

Ezért vizsgáltassa meg mindenképp gyermeke hallását!

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. A probléma időben történő felismerésével és a megfelelő kezeléssel sokat tehetünk azért, hogy a gyermek meg tudja értetni magát és beilleszkedjen a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell még inkább odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását.

Gönczi Gábor felkészült az apaságra, játékbabán gyakorolja az újraélesztést

Budapest — Gönczi Gábor (41) és menyasszonya, Ildi életük egyik legszebb időszakát éli, már csak egy hónap, s világra jön az első közös gyermekük. A pár fontosnak tartja, hogy mindent megtegyenek a kicsiért, így rendszeresen járnak vizsgálatokra, ám eközben a babaszoba-dekorálásról sem feledkeztek meg.

Genetikai vizsgálatok magzati korban

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a magzati kórban elvégzett genetikai vizsgálatok manapság már rengeteg súlyos betegséget ki tudnak szűrni. Azonban, hogy pontosan mely vizsgálatokat kell, vagy ajánlott elvégezni, arról Merhala Zoltánt a Czeizel Intézet vezetőjét kérdezzük illetve vendégünk Sevcsik M. Anna, aki saját tapasztalatin felbuzdulva segíti a várandós nőket.

Cukorcsere vazar

Cukorbetegség? Kövérség? Anyagcserezavar? Megelőzhető!

A viszerek kialakulásáról

Vannak olyan hölgyek akiknél talán öröklött hajlam miatt, de már a várandósság előtt vannak viszereik és vannak akiknél a babavárás alatt alakul ki.

Czeizel Endre 75 ezer gyermek megszületéséhez járult hozzá

A világhírű genetikus, Czeizel Endre saját számítása szerint életében 75 ezer gyermek megszületésében működött közre. Közeli munkatársa és barátja, Merhala Zoltán szerint ennél a számnál jóval jelentősebb Czeizel hatása a társadalomra.

Caramel kicsit tart a pelenkázástól

Caramelnek kicsit magas ez az anyatejes történet, kedvesével már ellátogattak egy bababoltba, ahol megnézték a „fejőgépeket". Az énekes egyébként a pelenkázástól tart egy kicsit, már azon gondolkozik, milyen gázálarccal készüljön.