Hírek

Magyarország legmodernebb ultrahangkészüléke, a GE Voluson E10, megérkezett Intézetünkbe!

Új, GE Voluson E10 ultrahangkészülékünk a legmagasabb színvonalat képviseli a magzati diagnosztika területén. Élvezze Ön is a készülék élethű képeit, amely óriási élményt kínál kisbabája anyaméhen belüli megismerésében!

Mikor kell nephrológushoz fordulnunk?

Becslések szerint a magyar lakosság majdnem 10%-a szenved valamilyen vesebetegségben, az érintettek nagy része azonban egyáltalán nincs tisztában állapotával. Kiválasztószervünk károsodása ugyanis akár évekig is észrevétlen maradhat, a tünetmentes elváltozásokat a kezdeti szakaszban csak a laborvizsgálat mutatja ki. 

Húgyúti fertőzések csecsemő- és gyermekkorban

A húgyúti fertőzések a csecsemőket érintő második leggyakoribb bakteriális fertőzések. A betegség akár súlyos komplikációkkal is járhat, ezért fontos a tünetek mielőbbi felismerése és az orvos felkeresése.

Kapócs Zsóka teljesen felkészülten várja kisfia érkezését

Csupán néhány hónap és Kapócs Zsóka édesanya lesz. Már most rendkívül erős anyai érzései vannak, minden gondolata kisfia körül forog, még munkával is nehéz visszarángatni a valóságba.

Minden, amit az őssejtekről tudni szerettél volna

Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője válaszolt a Music FM reggeli műsorában azokra a kérdésekre, amikre mindenki kíváncsi az őssejtekkel és az őssejt-kezelésekkel kapcsolatban.

Komoly előrelépés az őssejtterápiában

Az utóbbi években teljesen átértelmezték az őssejtek szerepét a szervezet regenerációs folyamataiban, ami egy sor új terápia előtt nyitotta meg az utat. Magyarországon jelenleg csak magáncélra lehet őssejteket tárolni, a társadalombiztosító pedig óriási pénzekért vásárol belőlük külföldi bankokból, ha szükségesek egy beteg gyógyításához.

Többet ér, mint az arany, de mi inkább kidobjuk

3D-printerrel nyomtatott szervek, a sebre kenhető és ott bőrré változó bioanyag, csontok növesztése – sci-finek tűnik, de nem az, ilyesmiket csinálnak a laborjaikban a regeneratív medicina úttörő kutatói.

Gönczi Gábor: " A fiam az egész életemet felülírja"

Gönczi Gábornak ennél már nem is lehetne kerekebb az élete: amióta kisfia, Áron megszületett, minden a pici körül forog, és ugyan érkezése némi kompromisszummal jár, ezt az újdonsült apuka csöppet sem bánja. Amikor csak lehet, családi üzemmódra kapcsol, és minden figyelmét párjára és a kicsire összpontosítja.

Merhala Zoltán az M1 Ma este című műsorában beszélt a magzati diagnosztika fejlődéséről, és új áttöréseiről.

14 új fejlődési rendellenességet azonosítottak gyerekeknél brit tudósok. Kimutathatóak-e ezek a betegségek a magzati fejlődés korai szakaszában?

Ezért vizsgáltassa meg mindenképp gyermeke hallását!

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. A probléma időben történő felismerésével és a megfelelő kezeléssel sokat tehetünk azért, hogy a gyermek meg tudja értetni magát és beilleszkedjen a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell még inkább odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását.

Gönczi Gábor felkészült az apaságra, játékbabán gyakorolja az újraélesztést

Budapest — Gönczi Gábor (41) és menyasszonya, Ildi életük egyik legszebb időszakát éli, már csak egy hónap, s világra jön az első közös gyermekük. A pár fontosnak tartja, hogy mindent megtegyenek a kicsiért, így rendszeresen járnak vizsgálatokra, ám eközben a babaszoba-dekorálásról sem feledkeztek meg.

Genetikai vizsgálatok magzati korban

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a magzati kórban elvégzett genetikai vizsgálatok manapság már rengeteg súlyos betegséget ki tudnak szűrni. Azonban, hogy pontosan mely vizsgálatokat kell, vagy ajánlott elvégezni, arról Merhala Zoltánt a Czeizel Intézet vezetőjét kérdezzük illetve vendégünk Sevcsik M. Anna, aki saját tapasztalatin felbuzdulva segíti a várandós nőket.

Cukorcsere vazar

Cukorbetegség? Kövérség? Anyagcserezavar? Megelőzhető!

A viszerek kialakulásáról

Vannak olyan hölgyek akiknél talán öröklött hajlam miatt, de már a várandósság előtt vannak viszereik és vannak akiknél a babavárás alatt alakul ki.

Czeizel Endre 75 ezer gyermek megszületéséhez járult hozzá

A világhírű genetikus, Czeizel Endre saját számítása szerint életében 75 ezer gyermek megszületésében működött közre. Közeli munkatársa és barátja, Merhala Zoltán szerint ennél a számnál jóval jelentősebb Czeizel hatása a társadalomra.

Caramel kicsit tart a pelenkázástól

Caramelnek kicsit magas ez az anyatejes történet, kedvesével már ellátogattak egy bababoltba, ahol megnézték a „fejőgépeket". Az énekes egyébként a pelenkázástól tart egy kicsit, már azon gondolkozik, milyen gázálarccal készüljön.

Beszélgetés a magzati diagnosztika jelenéről és jövőjéről

Az új eljárás már a kilencedik héttől elvégezhető és lehetővé teszi sok betegség korai felismerését, megelőzését. De Merhala Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy több dilemmát is felvet ez a vizsgálati forma.