Hírek

Minden, amit az őssejtekről tudni szerettél volna

Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője válaszolt a Music FM reggeli műsorában azokra a kérdésekre, amikre mindenki kíváncsi az őssejtekkel és az őssejt-kezelésekkel kapcsolatban.

Komoly előrelépés az őssejtterápiában

Az utóbbi években teljesen átértelmezték az őssejtek szerepét a szervezet regenerációs folyamataiban, ami egy sor új terápia előtt nyitotta meg az utat. Magyarországon jelenleg csak magáncélra lehet őssejteket tárolni, a társadalombiztosító pedig óriási pénzekért vásárol belőlük külföldi bankokból, ha szükségesek egy beteg gyógyításához.

Többet ér, mint az arany, de mi inkább kidobjuk

3D-printerrel nyomtatott szervek, a sebre kenhető és ott bőrré változó bioanyag, csontok növesztése – sci-finek tűnik, de nem az, ilyesmiket csinálnak a laborjaikban a regeneratív medicina úttörő kutatói.

Gönczi Gábor: " A fiam az egész életemet felülírja"

Gönczi Gábornak ennél már nem is lehetne kerekebb az élete: amióta kisfia, Áron megszületett, minden a pici körül forog, és ugyan érkezése némi kompromisszummal jár, ezt az újdonsült apuka csöppet sem bánja. Amikor csak lehet, családi üzemmódra kapcsol, és minden figyelmét párjára és a kicsire összpontosítja.

Merhala Zoltán az M1 Ma este című műsorában beszélt a magzati diagnosztika fejlődéséről, és új áttöréseiről.

14 új fejlődési rendellenességet azonosítottak gyerekeknél brit tudósok. Kimutathatóak-e ezek a betegségek a magzati fejlődés korai szakaszában?

Ezért vizsgáltassa meg mindenképp gyermeke hallását!

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. A probléma időben történő felismerésével és a megfelelő kezeléssel sokat tehetünk azért, hogy a gyermek meg tudja értetni magát és beilleszkedjen a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell még inkább odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását.

Gönczi Gábor felkészült az apaságra, játékbabán gyakorolja az újraélesztést

Budapest — Gönczi Gábor (41) és menyasszonya, Ildi életük egyik legszebb időszakát éli, már csak egy hónap, s világra jön az első közös gyermekük. A pár fontosnak tartja, hogy mindent megtegyenek a kicsiért, így rendszeresen járnak vizsgálatokra, ám eközben a babaszoba-dekorálásról sem feledkeztek meg.

Genetikai vizsgálatok magzati korban

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a magzati kórban elvégzett genetikai vizsgálatok manapság már rengeteg súlyos betegséget ki tudnak szűrni. Azonban, hogy pontosan mely vizsgálatokat kell, vagy ajánlott elvégezni, arról Merhala Zoltánt a Czeizel Intézet vezetőjét kérdezzük illetve vendégünk Sevcsik M. Anna, aki saját tapasztalatin felbuzdulva segíti a várandós nőket.

Magyarország legmodernebb ultrahangkészüléke, a GE Voluson E10, megérkezett Intézetünkbe!

Új, GE Voluson E10 ultrahangkészülékünk a legmagasabb színvonalat képviseli a magzati diagnosztika területén. Élvezze Ön is a készülék élethű képeit, amely óriási élményt kínál kisbabája anyaméhen belüli megismerésében!

Cukorcsere vazar

Cukorbetegség? Kövérség? Anyagcserezavar? Megelőzhető!

A viszerek kialakulásáról

Vannak olyan hölgyek akiknél talán öröklött hajlam miatt, de már a várandósság előtt vannak viszereik és vannak akiknél a babavárás alatt alakul ki.

Czeizel Endre 75 ezer gyermek megszületéséhez járult hozzá

A világhírű genetikus, Czeizel Endre saját számítása szerint életében 75 ezer gyermek megszületésében működött közre. Közeli munkatársa és barátja, Merhala Zoltán szerint ennél a számnál jóval jelentősebb Czeizel hatása a társadalomra.

Caramel kicsit tart a pelenkázástól

Caramelnek kicsit magas ez az anyatejes történet, kedvesével már ellátogattak egy bababoltba, ahol megnézték a „fejőgépeket". Az énekes egyébként a pelenkázástól tart egy kicsit, már azon gondolkozik, milyen gázálarccal készüljön.

Beszélgetés a magzati diagnosztika jelenéről és jövőjéről

Az új eljárás már a kilencedik héttől elvégezhető és lehetővé teszi sok betegség korai felismerését, megelőzését. De Merhala Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy több dilemmát is felvet ez a vizsgálati forma.

Babapercek

A kismamákra rengeteg kihívás vár az első időszakban, hogyan kell kezelni a köldökcsonkot, hogyan kell fogni az újszülöttet, hogyan kell szoptatni és pelenkázni.